HOME      
 
 
 

Op goochelboekje.nl vindt u boeiende en klassiek goocheltrucs tot vele soorten illusies en magische kunsten.Vele vindt u hier uitgelegd op deze website en ook via pdf goochelboeken en goochelvideos met uitleg. Mentalisme, levitatie, kaarttrucs, tot het laten verdwijnen van objecten.

Fred Kaps
   
 

Fred Kaps, artiestennaam van Abraham (Bram) Pieter Adrianus Bongers (Rotterdam, 8 juni 1926 – Utrecht, 23 juli 1980), was een wereldberoemd Nederlands goochelaar.

Bram Bongers kwam na zijn diensttijd moeilijk aan de bak totdat hij in 1950 de Grand Prix voor goochelaars won. Dit wereldkampioenschap werd het begin van optredens over de hele wereld. Hij trad onder andere op in de Ed Sullivan-show in de Verenigde Staten en voor leden van het koninklijke huis in het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Hij kreeg een contract bij Wim Kan.

Hij werd uiteindelijk tweemaal nationaal kampioen goochelen (Arnhem 1950 en Enschede 1959), en als enige driemaal wereldkampioen (Barcelona 1950, Amsterdam 1955 en Luik 1961). Kaps overleed op 54-jarige leeftijd.